Ga direct naar de inhoud.

Waarom ventileren?

foto Waarom ventileren?

Nu het wat frisser wordt, gaat de verwarming in huis weer aan en worden ramen vaak gesloten. Maar goed ventileren is enorm belangrijk voor uw gezondheid. Lees in dit bericht waarom verwarmen en ventileren niet zonder elkaar kunnen.

Waarom ventileren?

Verwarmen en ventileren kunnen niet zonder elkaar. Als het wat kouder wordt, gaat de verwarming weer aan en worden ramen vaak gesloten. Maar goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Een vochtige en ongezonde lucht in huis veroorzaakt tal van klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën en astma. Niet iedereen  is zich hiervan bewust. Sterker nog, veel mensen kampen met vage klachten waarvan ze de oorzaak niet weten. Een slechte binnen lucht kan een van de boosdoeners zijn. 

Continu ventileren

Ventileren doe je eigenlijk 24 uur per dag, uiteraard afgestemd op de omstandigheden. Want als u continu ventileert, krijgen vocht, schimmels en huisstofmijt minder kans. Bovendien bespaart u op die manier op uw stookkosten, hoe vreemd dat misschien op het eerste gezicht ook klinkt. Het verwarmen van een woning met een vochtig binnenklimaat kost meer energie dan het verwarmen van een woning die van binnen droog is. Dus als u continu ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Ventileer vooral ook na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op in de woning.

Uiteraard hoeft u niet 24 uur per dag uw ramen helemaal open te zetten; er zijn voldoende praktische manieren om ook op andere manieren goed te ventileren. Laat bijvoorbeeld de ventilatieroosters in de ramen altijd open. Heeft u geen roosters, hou dan altijd een (klap)raam op een kiertje, uiteraard met anti-inbraakstang of een speciaal slot. Beschikt u over een mechanisch ventilatiesysteem, zorg dan dat het altijd aan staat.  Een zijde per verdieping en kies voor de zijde waarop op dat moment geen wind staat, dat voorkomt het gevoel van tocht.

Meer tips

  • Maak de ventilatieroosters en -schuiven boven de ramen minimaal twee keer per jaar schoon met de stofzuiger.
  • Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan. Zo kan het overtollige vocht naar buiten. Reinig de afzuigkap regelmatig. De metalen filters kunnen met een sopje schoongemaakt worden. Kunststoffilters moeten na enige tijd vervangen worden, anders daalt de capaciteit van de luchtafvoer.
  • Zet na het douchen het raam een half uur open om te luchten en/of zet de ventilator aan en maak de wanden- vloer en kitnaden droog. Bijkomend voordeel dat u de kans op schimmel verminderd in de voegen en kitnaden.
  • Vervang regelmatig stofzuigerzakken en het filter in de stofzuiger.

« terug