Ga direct naar de inhoud.

Stijging energieprijzen en stookkosten

De afgelopen tijd is het regelmatig in het nieuws: de prijzen van gas en elektra zijn flink gestegen. Een vervelend bericht, want alle huishoudens krijgen met deze prijsstijging te maken. Veel huurders vragen zich af wat de gevolgen zijn van deze prijsstijgingen en welke maatregelen wij treffen.

U neemt energie af bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier. Als dit voor u geldt en u heeft vragen over het maandelijkse voorschot, de tarieven of het verbruik. Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw energieleverancier.

Wat betekent de stijgende energieprijzen voor de servicekosten?
In uw servicekosten kan een bedrag zijn opgenomen voor de gemeenschappelijke stroomvoorzieningen (elektra) in uw woongebouw. De kosten die Wonen Wateringen hiervoor betaalt aan de energieleverancier zijn vanaf 1 januari 2022 fors omhoog gegaan. De voorschotbedragen voor deze gemeenschappelijke stroomkosten stijgen daarom fors vanaf 1 juli 2022. Hoeveel de verhoging voor u is, leest u in de brief over de jaarlijkse huuraanpassing die u in april 2022 van ons ontvangt.

Bij een aantal complexen maken de huurders ook gebruik van een collectieve voorziening voor de centrale verwarming in de woning. Ook de gasprijzen voor deze complexen zijn vanaf 1 januari 2022 aanzienlijk gestegen. Daarom verhogen we bij deze woningen al per 1 april 2022 de voorschotbedragen voor het individuele gasverbruik. Door middel van deze eerdere verhoging voorkomen we dat u bij de eindafrekening servicekosten over 2022 te veel moet bijbetalen.

Wat doet Wonen Wateringen?
Wonen Wateringen heeft geen invloed op de ontwikkeling van de energieprijzen. We proberen wel het verbruik van gas en energie te verminderen. We zijn bezig met het verduurzamen van de woningen, maar helaas kan dat niet in één keer voor alle woningen. Daarnaast werken we aan planmatig onderhoud op onze overige woningen, zodat voor zoveel mogelijk huurders een stap vooruit wordt gezet.

Bespaartips
U kunt met kleine aanpassingen in uw woning al een behoorlijk verschil maken in uw energieverbruik. Op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/ vindt u handige tips om uw energieverbruik te verminderen en daardoor kosten te verlagen.

Aanvullende koopkrachtmaatregelen vanwege hoge energieprijzen
Het kabinet stelt voor om de € 200 compensatie voor lage inkomens te verhogen tot een eenmalige uitkering van € 800. Ongeveer 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen hierop aanspraak maken. De wetswijziging die hiervoor nodig is, is op 15 maart 2022 naar de Tweede Kamer gegaan. Bron Rijksoverheid.

Btw op energie omlaag
Ook stelt het Kabinet voor om voor een periode van 6 maanden, ingaand op 1 juli 2022, de btw op energie te verlagen van 21% naar 9%. Dit geldt voor aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Het Kabinet voert gesprekken met de energiebranche om de verlaging zo snel mogelijk aan huishoudens ten goede te laten komen. Bron Rijksoverheid.

Energiebelastingen voor huishoudens gaan omlaag
Het kabinet maakt de energiebelastingen voor huishoudens voor 2022 1 keer lager. Zo compenseert het kabinet voor een deel de hogere energieprijzen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening.  Daar bovenop komt een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022.

De extra belastingkorting is € 265 inclusief btw. Deze ‘Vermindering energiebelasting’ is een vast bedrag dat per aansluiting van de energierekening af gaat. De korting geldt dus voor onder andere woningen en kantoorpanden. Het verbruik maakt hierbij niet uit. De totale korting (belastingvermindering) op de energierekening in 2022 is dan € 824,77 inclusief btw per aansluiting. Bron Rijksoverheid.

Vragen?
Heeft u zorgen of vragen over de stijgende energiekosten? Neem vooral contact met ons op via 0174 293 650. Wij denken graag met u mee.

 

« terug