Ga direct naar de inhoud.

Plannen voor groot 'zonneveld' in Westland

foto Plannen voor groot 'zonneveld' in Westland

Wonen Wateringen is, samen met een aantal Westlandse bedrijven, van plan het eerste zonneveld in de regio aan te leggen. Op een braakliggend stuk grond in Wateringen moeten meer dan 7.500 vierkante meters zonnepanelen komen. Het zonneveld gaat jaarlijks ruim 1.000.000 kWh elektriciteit produceren waarmee ruim 350 huizen van stroom worden voorzien. Het aangewezen perceel grond ligt langs de Wippolderlaan, op de grens van Wateringen en Kwintsheul. Wonen Wateringen had daar woningbouw voorzien, maar die plannen gaan niet door. Het zonneveld, dat bijna 2 hectare in beslag neemt, heeft een levensduur van 15 jaar. Daarna komt de grond weer beschikbaar voor de glastuinbouw.

Het college B&W van Westland ziet de plannen van Wonen Wateringen voor het zonneveld langs de Wippolderlaan wel zitten. “De gemeente heeft de ambitie om in 2020 de duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland te zijn. De plannen van Wonen Wateringen om een zonneveld te realiseren past uitstekend in dit beleid. Het versterkt bovendien het imago van Westland als ondernemende en innovatieve gemeente. Daarnaast profiteert de Westlandse burger ook van dit initiatief, omdat zij ook kunnen deelnemen in het project,” stelt wethouder Arne Weverling.

Crowd-funding

Wonen Wateringen werkt bij de realisatie van Zonneveld Wippolderlaan samen met partners uit Westland. Ook inwoners van Wateringen en Kwintsheul kunnen, door het kopen van een certificaat, deelnemen in het project. Zij krijgen zo de mogelijkheid om zonder zonnepaneel op hun eigen dak toch duurzame energie op te wekken. “De mogelijkheid in de plannen van Wonen Wateringen dat inwoners kunnen participeren in het project beantwoord aan de wens van het college dat juist de bewoners profijt hebben van het zonneveld, bijvoorbeeld doordat hun energierekening omlaag gaat” zegt wethouder wonen Arne Weverling.

Wonen Wateringen gaat nu aan de slag met het aanvragen van de nodige vergunningen en subsidie. In de komende week zal een website worden gelanceerd waar de voortgang van de plannen wordt gepubliceerd en de mogelijkheid tot intekenen op een certificaat van deelname wordt geboden.

« terug