Ga direct naar de inhoud.

Blokverwarming en energieprijzen, hoe zit dat nu precies?

De energieprijzen zijn erg hoog. De overheid probeert huishoudens en andere kleinverbruikers daarom te helpen. Op 1 januari 2023 voert de overheid een prijsplafond in. Zo garandeert de overheid een maximum prijs van energie voor het gemiddelde verbruik van een huishouden. Om huishoudens deze winter al te helpen, krijgen alle kleinverbruikers daarnaast in november en december een vaste korting van 190 euro op de energierekening.

Als u een eigen cv-ketel in de woning hebt, dan is deze regeling vrij duidelijk. Want het prijsplafond en de vergoeding geldt voor huishoudens en andere kleinverbruikers die een eigen energiecontract hebben. Maar hoe zit dit bij blokverwarming? We krijgen hier regelmatig vragen over. En dat kunnen we ons goed voorstellen. Hieronder lees u hier meer over.

Bij blokverwarming wordt een hele flat verwarmd door één cv-ketel
Als u gebruik maakt van blokverwarming, dan heeft u zelf geen cv-ketel in de woning. De warmte komt vanuit een centrale cv-ketel door buizen in de woning. Daar verspreid de warmte zich via gewone radiatoren in de woning. Iedere bewoner kan zelf de verwarming instellen door radiatoren verder open of dicht te draaien.

Voorstel voor het helpen van huishoudens met blokverwarming in de maak
De bewoners in een flat die gebruikmaken van blokverwarming, verbruiken uiteraard met zijn allen veel meer dan een gemiddeld gezin. Daarom hebben zij geen voordeel van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 ingaat. Maar gelukkig heeft de overheid besloten dat er ook voor deze huishoudens een oplossing moet komen. Het is alleen nog niet bekend op welke manier. Daar zijn ze nog druk mee bezig. Zodra hier meer over bekend is, voegen wij deze informatie toe aan dit artikel.

Alle huishoudens met een eigen energiecontract krijgen twee keer 190 euro
De vergoeding van twee keer 190 euro geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers met een eigen energieaansluiting. Het maakt daarvoor niet uit of u blokverwarming heeft of een eigen cv-ketel. Want deze vergoeding krijgt u van de energieleverancier waarmee u een contract heeft afgesloten voor de levering van elektriciteit. Wonen Wateringen krijgt deze vergoeding niet. Hoe u dit bedrag krijgt? Dat hangt af van uw energieleverancier. Dat kan u niet zelf bepalen.

Dit zijn de manieren waarop de energieleverancier de korting aan u kan betalen:

  • Door in november en december 190 euro aan u over te maken.
  • Door 190 euro van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen.
  • Door een deel van de 190 euro aan u over te maken. En het andere deel van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen.
  • Door 190 euro van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen.
  • Door 190 euro over te maken als u het energiecontract beëindigt.

Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over: Rijksoverheid link.  

We houden u op de hoogte
Heeft u blokverwarming? Dan is het helaas dus nog even onduidelijk op welke manier ook u gebruik kunt maken van de voordelen van een prijsplafond voor energie. We houden u op de hoogte!

 

« terug