Ga direct naar de inhoud.

Huurverhoging 2021

Bij wet is geregeld dat de huren van onze sociale huurwoningen dit jaar niet verhoogd worden. Voor huurders in een huurwoning met een geliberaliseerd huurcontract, ook wel vrije sector woning genoemd, geldt deze regeling niet. Ook deze huurders komen wij tegemoet. Dit doen wij door een gematigde huurverhoging toe te passen.

Huurbevriezing sociale huurwoningen

De overheid heeft besloten dat de netto huurprijs voor alle sociale huurwoningen op 1 juli 2021 niet mag worden verhoogd. Zo voeren wij dit jaar ook géén inkomensafhankelijke huurverhoging door. Het besluit van de minister betekent dat u per 1 juli 2021 geen aanpassing van uw netto huur krijgt. Wel passen wij de servicekosten aan per 1 juli 2021. U ontvangt hierover voor 1 juni 2021 een brief van ons.

Deze huurbevriezing geldt niet voor de huurverhogingen in het kader van de duurzaamheidsinvesteringen.

Huurverhoging vrije sector woningen

Voor 2021 geldt een wettelijk maximum van 2,4% (inflatie + één procent). Afhankelijk van de hoogte van de huur ten opzichte van de waarde van de woning varieert de huurverhoging van 0,4% tot 1,9%. Dit doen we aan de hand van onderstaande staffel.


*) Huurprijsgrens = maximaal redelijke huurprijs op basis van de woningwaardering.

Door de toepassing van deze staffels voorkomen we dat deze (over het algemeen) hogere huren te snel stijgen. Zo willen we deze woningen ook betaalbaar houden voor de doelgroep van ‘midden inkomens’. De woningwaardering gebruiken wij als basis voor de huurverhoging voor de vrije sector woningen. Dit biedt echter geen wettelijke grondslag voor het aantekenen van bezwaar tegen de huurverhoging.

Eénmalige huurverlaging voor lagere inkomens

In 2021 hebben huurders  van een sociale huurwoning met een relatief hoge huur en een laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging. Of u in aanmerking komt voor huurverlaging hangt af van de hoogte van uw kale (netto) huur, de samenstelling van uw huishouden en uw (gezamenlijk) belastbaar inkomen.De huurders die voor een éénmalige huurverlaging in aanmerking komen op basis van hun inkomen in 2019, hebben bericht van ons ontvangen. Heeft u geen huurverlagingsvoorstel van ons ontvangen terwijl u wel een laag inkomen had? Of had u in 2020 een daling van uw inkomen, waardoor uw inkomen de afgelopen zes maanden laag is? Dan komt u misschien ook in aanmerking voor een huurverlaging en kunt u een verzoek voor huurverlaging bij ons indienen. U vindt een voorbeeld brief in de bijlage.

In de download eenmalige huurverlaging leggen wij u verder uit hoe deze éénmalige huurverlaging werkt.

Downloads met meer informatie